Notikumi 2024./2025. mācību gadā

LVM Meža ekspedīcija

10.septembrī Vecpiebalgas vidusskolas 5. un 6.klases skolēni apguva dabaszinības mežā piedzīvojumu veidā AS “Latvijas valsts meži” organizētajā “Meža ekspedīcijā” Rēzeknes novada Janopoles maršrutā.

Tas bija aptuveni 2 km garš izglītojošs pārgājiens dabā ar 10 izziņas pieturām pieredzējušu mežsaimnieku vadībā. Katrā pieturā vadītājs deva skolēniem praktiskus vai radošus uzdevumus, kurus tie risināja individuāli vai grupās, iegūtos rezultātus fiksējot ekspedīcijas burtnīcās. Ekspedīcijas laikā skolēni mācījās noteikt augstumu augošam kokam un aprēķināja koku skaitu hektārā izmantojot matemātikas zināšanas, izvēlējās labākos kokus sēklu ieguvei, atklāja koksnes klātbūtni ikdienā izmantojamos priekšmetos, noteica augsnes skābumu, iepazinās ar meža apsaimniekošanas ciklu un meža kopšanas tehniku, uzzināja daudzveidīgus jaunaudžu pasargāšanas paņēmienus no dzīvnieku bojājumiem. Visi kopā uzbūvēja koka tiltu bez naglām un skrūvēm, kā arī pārbaudīja tā izturību.

Skolēni pēc ekskursijas saka:

  • „Man ļoti patika atrasties pie dabas un mežā es uzināju, ka var uzbuvēt tiltu bez naglām.”
  • „Es ieguvu vērtīgu informāciju kā pareizi nomērīt koka garumu ar diviem kociņiem.”
  • „Mežā es uzzināju daudz ko jaunu par mežiem un dabu un kā par to rūpējas un aizsargā.”
  • „Man šajā ekskursijā patika staigāt pa mežu un pildīt burtnīcu.”
  • „Man patika pastaiga pa mežu un uzdevumu dažādība.”
  • „Ekspedīcija bija ļoti interesanta un izglītojoša. Man visvairāk patika pikniks pie ugunskura un arī viss stāstītais par aizsargātajām augu sugām.”
  • „Man patika iet pa mežu un darīt uzdevumus burtnīcās. Es uzzināju, ka mazu koku vecumu skatās pēc zariem”

Skolotājas Agita, Baiba, Ilze, Antra

“Laiks kopā ar tēti!”

Svētdien visā Latvijā īpaši tika godināti un samīļoti tēti, vectēvi un krusttēvi, jo kopš 2009.gada šī ir oficiāla svētku diena- Tēvu diena. Biedrība “Piebalgas Attīstībai” un Vecpiebalgas vidusskolas pirmsskola “Mazputniņš”, iegūstot finansiālu atbalstu 1000 euro apmērā Cēsu novada kultūras projektu konkursā, 6.septembrī realizēja projektu “Laiks kopā ar tēti!”.

Vecāki ir laimīgi, ja laimīgi ir bērni, bet ir arī otrādāk: ja laimīgi ir vecāki, tad laimīgi arī bērni, tāpēc, organizējot svētkus, tika domāts par visu ģimeni: koncerts, tētu profesiju parāde un iespēja izmēģināt, satikšanās prieks, kā arī došanās interaktīvā pārgājienā, pārbaudot savas zināšanas un fizisko varēšanu.

Koncertu sniedza divu “Mazputniņa” pirmsskolēnu tētis Ints Ķergalvis ar citiem mūziķiem no “Oranžajām brīvdienām”. Tas bija lieliski! Ar savām profesijām iepazīstināja arī citi pirmsskolēnu un skolēnu tēti: ugunsdzēsēji Alvis Čičkanovs, Sandis Černiševs, Aivis Šulcs, ekskavatorists, z/s “Bitītes” saimnieks Arvis Mozuļčiks, šoferis Roberts Prūsis, mākslinieks Sandis Mūrnieks, autosportisti Kārlis un Pēteris Nebari, grafiskais dizainers Gatis Poikāns, zemessargs/glābējs Toms Engers, pārtikas amatnieks Valdis Apalups, pašvaldības policists Geidars Suļeimanovs. Vai nav aizraujoši: izpētīt 3D printeri un nokrāsot izdrukātos priekšmetus, pūst grafiti zīmējumus, iekāpt milzīgā baļķvedēja auto vai sporta auto, piesprādzējot drošības jostu vairākos punktos, vai paraustīt ekskavatora kloķus, uzlikt plecos zemessarga smago somu, turēt ugunsdzēsēju šļūteni, kad no tās ar spēku laužas ūdens strūkla, vai iedarbināt policijas mašīnas sirēnu, noteikti apēdot gardo kupātu un saldo kēksiņu ar putukrējuma cepurīti?!

Svētkus atbalstīja ne tikai atsaucīgie tēti un vectēvs Valdis, bet arī Irina no Gruzijas, kura Vecpiebalgā BJC “Balgas strops” kā brīvprātīgā no Eiropas Solidaritātes korpusa nostrādājusi gandrīz gadu, kā arī Vecpiebalgas kultūras nama vadītāja Zigrīda.

Tēvu dienai veltīto interaktīvo pārgājienu, kuru var izbaudīt vēl visu septembri, palīdzēja izveidot pirmsskolēnu Oto un Emmas Šulcu mamma Laura Prūse. Tajā jāveic uzdevumi, kurus uzdod Vecpiebalgas iedzīvotāji pie dažādiem nozīmīgiem objektiem. Pateicība arī fotogrāfam Aivim Šulcam un video autorei Vivitai Ločmelei.

Šķiet, ka Tēvu dienas svētku atklāšanā teiktajam par to, kur tad slēpjas tēta spēks, piekrita viss kuplais dalībnieku pulks: tas slēpjas tēta mīlestībā  un atbildībā, spējā uzņemties rūpes par ģimeni, tas slēpjas tēta labajā sirdī un bērnos. Kā tad tā? Bērnos? Jā, jo bērnu mīlestība un cieņa dod tētim spēku pārvarēt grūtības, pieņemt atbildīgus lēmumus un kļūt par labāku cilvēku.

Būt par tēti un redzēt savu bērnu prieku un panākumus, ir milzīgs emocionāls spēks, kas dod enerģiju un piepilda dzīvi ar nozīmi.

P.S. video autore Vivita Ločmele; mūzika un vārdi Normunds Ķietis “Paņem mani plaukstās”

Foto Aivis Šulcs

KiVa programmas atklāšanas pasākums

2024./2025.m.g. Vecpiebalgas vidusskola tika uzņemta KiVa saimē jeb,  citiem vārdiem sakot, skolā ar šo mācību gadu tiek ieviesta KiVa antibulinga programma, kuras mērķis ir bulinga mazināšana skolās.

Svinot šo notikumu, 2024.gada 4.septembrī skolas pagalmā tika organizēts KiVa atklāšanas pasākums “365 dienas bez pāridarījumiem!”, kura laikā skolas direktore Ilona Strelkova aktualizēja jautājumu par nepieciešamību novērst vardarbību skolā, iepazīstināja skolēnus ar KiVa komandu, kuras uzdevums būs rūpēties par vardarbības novēršanu Vecpiebalgas vidusskolā. Savukārt KiVa komandas koordinators skolā Lelde Kalēja aicināja skolēnus būt komandai un atbalstīt vienam otru.

Skolēniem pasākuma laikā bija uzdevums prezentēt savas klases moto, kuru viņi centīsies ņemt vērā visas turpmākās 365 dienas.

Pasākuma noslēgumā skolēni, atstājot savu pirksta nospiedumu uz mākslas skolotājas Vitas Miķelsones veidotā KiVa plakāta, simboliski parakstījās par 365 dienām bez vardarbības!