Radošās nodarbības EBRU – gleznas uz ūdens

Ebru vēsture sākusies tālajā 13. gadsimtā Senajā Persijā, no kurienes pa Lielā Zīda ceļu ebru māksla nokļuva Turcijā, kur attīstījās un nobrieda. Šodien šis mākslas veids ir iekļauts UNESCO mantojumu sarakstā.

23.maijā Vecpiebalgas vidusskolas PIIP “Vizuāli plastiskā māksla” 1.-5.kl.audzēkņi un pedagogi un vispārējās izglītības programmas 1.-7.klašu skolēni pēdējā skolas dienā programmas “Latvijas Skolas soma” ietvaros izbaudīja šo neparasto glezniecības veidu, kad krāsa tiek pludināta uz īpaši sagatavota ūdens virsmas, veidojot rakstus un zīmējumus, kurus pēc tam var pārnest uz papīra vai auduma.

Ebru māksliniece Anda Kolosova šo seno mākslas veidu ir apguvusi Turcijā un joprojām turpina pilnveidot savas prasmes.  Nodarbību mākslas programmā “Purvītis. Koši pelēkais latvietis”,  māksliniece iesāka ar stāstījumu un prezentāciju par latviešu mākslas klasiķi un viņa slavenajām  pavasara gleznām, turpināja par ebru rašanos, izmantotajiem materiāliem un krāsām, rakstu un zīmējumu veidiem.  Iedvesmojoties no latviešu Vilhelma Purvīša darbiem, radījām savas krāsu kompozīcijas. Bērni bija pārsteigti par neierasto un reizē relaksējošo procesu. Zīmējums tiek veidots, ar pipeti uzpilinot vairākus ūdenī nešķīstošās krāsas pilienus. Krāsas nesaplūst savā starpā un veido neatkārtojamus ornamentus.  Izmantot var vairāku toņu pilienus, ko  pēc tam ar ķemmes vai gara un plāna kociņa palīdzību “izzīmē” tā, kā pats vēlas. Lai iznākums būtu interesantāks, darba fonam izmantojām gan baltas, gan melnas krāsas papīra loksnes dažādos izmēros.

Nodarbību vadītājas vienprātīgi atzīst, ka nav jābūt māksliniekam, lai šajā tehnikā radītu ko skaistu un mēs par to pārliecinājāmies – brīnišķīgi darbi sanāk ikvienam!