Ekskursija uz Alūksni

Saulainajā 8. maija rītā 7. un 10. klase devās ekskursijā uz Alūksni, ko dēvē par Ziemeļvidzemes pērli, jo uzvarēja Centrālās finanšu un līgumu aģentūras rīkotajā konkursā SATIEC KLĀTIENĒ ES FONDU LABOS DARBUS. Braucot  priecājāmies par pavasari un mūsu Latvijas skaisto dabu. Tā nemanot  jau bijām pietuvojušies Alūksnei.

Pirmajā  apskates objektā Dēliņkalnā mūs sagaidīja gide, lai iepazīstinātu ar kalna rašanās vēsturi, nostāstiem un teikām. Uzzinājām, ka Dēliņkalns ir Alūksnes augstākais paugurs, kurš sasniedz 271,5 m virs jūras līmeņa. Devāmies kalna virsotnē uz skatu torni, no kura pavērās fantastisks skats uz Alūksnes apkārtni. Šis kalns ir ietverts arī Eiropas nozīmes aizsargājamo, teritoriju skaitā. Tālāk devāmies uz pašu Alūksni.

Apmeklējām ,, Alūksnes  bānīša staciju ‘’, kur iekārtota multimediāla ekspozīcija  bagāžas šķūnī. Tur varējām iepazīties ar video sižetiem, fotogrāfijām, izzināt dzelzceļa vēsturi, ieklausīties dzīvesstāstos- tie ir unikāli stāsti. Šaursliežu vilcieniņš bija arī kā palīgs, darba vieta un iedvesmas avots vairāk nekā gadsimta garumā. Darbojāmies paši atbilžu meklēšanā uz jautājumiem par Bānīti, priecājāmies par jaunākajām IT, kurās varēja atklāt dzelzceļa vēstures faktus, dzirdēt 10 unikālus stāstus un sajusties kā braucošā vilcieniņā. Tas bija interesants  virtuāls ceļojums laikā un telpā.

Pabijām Alūksnes muižas parkā– kas slavens ar mazajām arhitektūras formām. Apskatījām Granīta obelisku, Pomonas templi, Apaļo  un Ovālo strūklaku, Putnu  paviljonu, Mauzoleju, Eola templi. Ieklausījāmies stāstos par baronu Otto Hermani fon Fītinghofu, par viņa ieguldījumu šī parka izveidē. Parks robežojas ar Alūksnes ezeru, kas pēc virsmas platības ir vienpadsmitais lielākais ezers Latvijā un tam ir 4 salas – Pilssala, Garā sala, Cepurītes sala, Mazā sala. Tajā ir reģistrētas 12 sugu zivis. Pār ezeru pavērās fantastisks skats uz Tempļa kalna pussalu ar Rotondu un Saules tiltu. Pēc pastaigas pa parku noslēgumā uzkāpām skatu tornī, lai vēlreiz palūkotos skaistajos dabas skatos un pabijām uz muzikālā tilta, kur klausījāmies mierīgu, relaksējošu mūziku.  Bijām noguruši, bet ļoti emocionāli pacilāti, pārsteigti par redzēto un dzirdēto  Alūksnē.

Ekskursiju  organizēja Valsts kanceleja pasākuma Valsts pārvaldes Atvērto durvju dienas 2019 ietvarā.

Rakstu sagatavoja: Ingrīda Batņa