8.aprīlī zoom platformā 5. un 6. un 10.kl. skolēni piedalījās ,,Skolas soma “organizētajā nodarbībā no K. Barona muzeja ,, Mūsu Tēvzemes aprakstīšana”. Video ierakstā iepazinās ar K. Barona muzeju, uzzināja par  latviešu folklorista, rakstnieka un publicista dzīvi.

1859.gadā Tērbatas, tagadējās Tartu universitātes, matemātikas un fizikas fakultātes students Krišjānis Barons nolēma kājām mērot ceļu no Tartu līdz savām mājām Dundagā, viens no viņa mērķiem bija pamatīgāk iepazīt savu tēvzemi. Tas atspoguļots viņa grāmatā “Mūsu tēvzemes aprakstīšana un daži pielikumi īsumā saņemti”. Viņš kļuva par pirmās ģeogrāfijas grāmatas autoru, kas atstājis nozīmīgu informāciju par Latvijas teritoriju 19. gadsimta vidū.

Nodarbības laikā mēs darbojāmies grupās, veicām vairākus uzdevumus. Piemēram, pēc dotās fotogrāfijas jāatpazīst K. Barona acis; pēc dotajiem attēliem jāatmin pilsētas; jālasa vecajā drukā, jāaprēķina veiktais maršruts jūdzēs.

Barons savu ceļojumu veica 5 nedēļās, ar kājām veicot ~ 840km. Vairākas dienas viņš atpūtās un iepazina Vecpiebalgu, īpaši priecājās par bagāto valodu. Maršruts:

 

Atsauksmes:

  1. nodarbība bija ļoti ieinteresējoša, uzzināju daudz ko jaunu par K. Baronu;
  2. man ļoti patika meklēt informāciju, bija jautri un interesanti;
  3. mani ieinteresēja, kā K. Barons ar kājām nogājis 847km 5nedēļās vai vienā mēnesī, dīvains maršruts;
  4. man patika viss, bija jautri, laba komanda;
  5. atjautīgi jāmin pilsētu nosaukumi pēc attēliem;
  6. nodarbība patika, interesanti ir mēģināt atšķirt pēc acīm, kuras ir K. Barona (beigās izrādījās, ka visas acis bija viņa);
  7. lasījām doto tekstu vecajā drukā, tas bija interesanti, piemēram, kas ir virspilssāts, strūgas, skutkas? ( galvaspilsēta, ūdens, laivas);
  8. nodarbība bija izzinoša un interesanta;
  9. nodarbības noslēgumā dziesma “18361 ” – mani uzrunāja visvairāk.