Konkurss “Saudzēsim mazo zīriņu’’

Vai Tu zini, ka mazais zīriņš ir 2024. gada putns?

  • Latvijā mazais zīriņš novērojams no aprīļa vidus līdz septembra vidum, bet ziemu tas pavada Atlantijas okeāna Āfrikas piekrastē. 
  • Tas ir skaists putns ar smalku balsi un ar ātru, tauriņam līdzīgu lidojumu. 
  • Pēc izmēra mazākais no visām Eiropā sastopamajām zīriņu sugām – pieaugušam putnam ķermeņa garums no 21 līdz 25 centimetriem, bet svars – ap 45 gramiem. 
  • Latvijā mazie zīriņi novērojami vasaras tērpā – tiem ir dzeltens knābis ar melnu galu, melna cepurīte ar baltu pieri, balts ķermenis, gaiši pelēki spārni un oranžas kājas. 
  • Abu dzimumu putni izskatās vienādi. Šie slaidie putni barojas ar sīkām zivīm, vēžveidīgajiem un bezmugurkaulniekiem, tos medījot piekrastēs ūdeņos ar pikēšanas paņēmienu. 
  • Mazo zīriņu ligzdojošā populācija pēdējos gados nepārsniedz 70 līdz 100 pārus, kuri ligzdo 10 līdz 15 kolonijas jūras piekrastē un Daugavas ielejas saliņās, arī uz jumtiem Rīgā.  Mazo zīriņu ligzdas ir bedrītes, kurās šie putni izdēj divas līdz trīs olas smilšu krāsā ar tumšiem punktiņiem, kas ir labi nomaskētas. Tikai neliela daļa no perējumiem tiek izperēta, jo šo sugu – olas un mazuļus – apdraud plēsīgie putni un zīdītāji, īpaši cilvēku un suņu radītu traucējumu laikā. Daļa mazuļu iet bojā arī vētru un uzplūdu laikā, kad ligzdas tiek noskalotas.

Vēršot uzmanību uz piekrastēs ligzdojošo putnu aizsardzību, Latvijas Ornitoloģijas biedrība pagājušā mācību gadā izsludināja 2024. gada putna zīmējumu konkursu “Saudzēsim mazo zīriņu”. Mazi un lieli mākslinieki, neatkarīgi no vecuma un pieredzes mākslā un putnu vērošanā, meklēja informāciju par šo tik zināmo putniņu, pētīja ķermeņa uzbūvi, uzvedību un vizuāli attēloja savos radošajos zīmējumos.

Šogad konkursam tika iesūtīti 1237 darbi. No mūsu skolas konkursā piedalījās trīs profesionālās ievirzes izglītības programmas “Vizuāli plastiskā māksla” 3.klases audzēkņi: Kristiāna Tišanova, Aleksandra Komarova, Gatis Šulcs un četri interešu izglītības Mākslas pulciņa dalībnieki: Zlata Zhakun, Rinalds Ludāns, Lēna Spalviņa un Markuss Sijāts. 645 darbu konkurencē sākumskolas kategorijā (vecumā no 7 līdz 12 gadiem) dalīto 3.vietu ieguva Gatis Šulcs.

Apsveicam Gati un skolotāju Sanitu Cimdiņu!